utorak, 17. travnja 2012.

Pravilan odabir frizure

Najčešća greška prilikom odabira frizure jeste ignorisanje činjenice da je uvijek moramo prilagoditi svom obliku lica i uglavnom smo upravo zbog toga nezadovoljni rezultatom šišanja. Svako je lice različito, no ipak se može izdvojiti nekoliko osnovnih oblika koji sugerišu na što bismo trebali paziti.


Idealan oblik je ovalan, kod kojega dužina lica odgovara jednoj i pol širini, i njemu pristaju gotovo sve vrste frizura, kratke, duge, ravne, kovrdžave… Izbjegavati bi trebalo jedino prenaglašavanje volumena na vrhu glave, jer bi moglo učiniti lice izduženijim nego što ono uistinu jeste.
Duguljasto lice veoma je slično ovalnom, samo je izduženije u području čela ili je brada veoma duga i uska. Imate li ovakav oblik lica, najbolje će vam pristajati bob koji završava u visini brade, a naizgled će ga proširiti i kovrdže ili valovi. Najlošiji odabir je duga ravna kosa.

Okruglo lice široko je jednako koliko i dugačko, stoga mu je potrebna iluzija dužine. Volumen treba biti naglašen na vrhu glave, dok kosa u području jagodica i ušiju mora biti što istanjenija. Najbolja dužina je ona ispod brade, jer kraće bi varijante mogle ovo lice vizualno dodatno proširiti .

četvrtasto je lice jednako dugo i široko, ali je vilica pravokuglog oblika. Zato ga na neki način treba “omekšati”, primjerice dužim pramenovima koji dopiru do ispod brade ili pak kovrdžama. Loš odabir su strogi geometrijski oblici frizura i ravne guste šiške.

Srcoliko lice karakterišu prosječno široko čelo, razmaknute jagodične kosti i uska brada. Uz ovakvo lice ide duga kosa s pramenovima koji padaju na jagodice te kratke frizure s dužim, meko odrezanim šiškama. Prekratka kosa mogla bi svu pažnju usmjeriti na uskoću brade.

Usko čelo i brada te široke jagodice karakteristike su dijamantnog oblika, čije će proporcije najbolje ujednačiti razbarušena kratka kosa, valoviti bob ili kosa do ramena.






Nema komentara:

Objavi komentar