nedjelja, 24. lipnja 2012.

Top pravila ljetnog make up-a

S dolaskom ljeta i make up mijenja svoje ruho te iz tamnih i prigušenih tonova prelazi u vrišteće nijanse kojima se slavi najtoplije i najopuštenije godišnje doba. Uz bronzere koji su neizbježna podloga ljetne šminke važnu ulogu igraju i trepavice koje i ljeti moraju biti duge i neodoljive



Nikuda bez bronzera
Bronzeri su prave zvijezde ljetnih make up kolekcija i svakako zaslužuju mjesto u vašoj ljetnoj kozmetičkoj torbici. Lagani su, lako se nanose i ten obasjavaju svilenkastim česticama koje djeluju poput sunčevih zraka. Najlakše ih je nanijeti širokom četkom, a osim na licu mjesto im je na vratu i dekolteu.
Za zdravi preplanuli izgled bronzer nanesite na čelo, bradu i nos, ispod jagodične kosti te uz liniju kose.
I ljeti koristimo puder!
Teški puderi koje koristimo u zimskim mjesecima svakako nisu stvoreni za tople ljetne dane, no puderi laganih tekstura i tonirane kreme su pravo rješenje. Tonirane kreme ne isušuju kožu već ju hidratiziraju te pružaju zaštitu, a ukoliko vam je za večernji izlazak potrebna dodatna zaštita, saveznika pronađite u laganom puderu u prahu.
Oprezno s maskarom
Maskara je sastavni i nezaobilazni dio ljetnog make up-a, no ona mora biti vodootporna jer će na visokim temperaturama ostati postojana. I ljetni imperativ su duge i neodoljive trepavice koje će vam pomoći da se pretvorite u zavodnicu ljetne noći. Crnu maskaru koju koristite tijekom cijele godine zamijenite ljubičastom, plavom ili tirkiznom!
U ljetnom looku dozvoljene su i umjetne trepavice, no ne pokušavajte s njima otići na jutarnju kavu ili na plažu. Rezervirane su za večernje izlaske!
A koja sjenila odabrati?
Vrijeme je da sjenila u zemljanim nijansama zatvorite u ladicu te posegnete za bojama. Igrajte se i uživajte te nabavite i pokoje kremasto sjenilo jer je otpornije na vlagu i manje će se nakupljati u predjelu kapka.
Tuš i olovka ne spavaju zimski san
Crta koju ste spretno povukli oovkom ili tušem najbolje će naglasiti oči stoga ih ne šaljite na spavanje zimskog sna već ih spremite u kozmetičku torbicu koju ćete ponijeti na ljetni odmor.
Oslobodite strast usana
Njegovane, lijepe i sjajne usne su jedan od glavnih aduta ljetnog looka. Dok ste na plaži zaštitite ih od štetnih sunčevih zraka SPF faktorom, a kad padne noć ukrasite ih uvijek modernim ruževima u crvenim i koraljnim nijansama ili ih premažite sjajilima u nježnim nijansama ljeta te ih pripremite za vruće ljetne poljupce.

Priprema tijela za ljeto...


Priprema, pozor, ljeto!


Zadnje pripreme za ljetne dane

S prvim toplijim vremenom ozbiljnije razmišljamo o ljetovanju, suncu, moru... To je ujedno i krajnje vrijeme za pripremu tijela za kratke haljinice, bikini i plažu.

Dovedite se u formu
 – Krajnje je vrijeme, složit ćemo se. Imate li kakvu kućnu spravu poput sobnog bicikla, orbitreka ili stepera vrijeme je da obrišete prašinu s iste te laganim tempom krenete u zatezanje tijela. Ukoliko vam više odgovaraju sportovi na svježem zraku, izvadite tenisice i krenite!

Krema za sunčanje 
– Ne vjerujte promjenjivom vremenu i suncu kojeg malo ima previše, a malo ga uopće nema. Gdje god da idete namažite ruke, noge i lice zaštitnim faktorom koji vam odgovara. 

Losion za samotamnjenje
 – Od teške zimske odjeće malo da je ostalo nešto zavidne boje od prošlog ljeta. Ne dopustite da se na plaži pojavite blijedi kao sir. Posjetite barem tri puta svoj ili provjereni solarij i sunčajte se tek toliko da dobijete podlogu za sunce. Izložite li svoju kožu prvih par dana direktno suncu, ona ne samo da će izgorjeti, već je moguće da i oboli. Ukoliko vam odlazak u solarij ne pada napamet, danas postoje mnoge kreme koje barem prividno pokrivaju početnu put. 

Voda – Gdje god krenuli ponesite vodu sa sobom. Osim što je zdrava i osvježavajuća u vruće ljetne dane, donijet će vlagu i sjaj vašoj koži.

Stopala – Prije nego uđete u omiljene sandale provjerite stanje vaših stopala, osobito peta. Vremena kada stopala nisu bila važna odavno su prošla. Ukoliko se koža tijekom zime naborala i skupila, vrijeme je da je sastružete namijenjenim kamenom ili posjetite pedikera. Nemojte izostaviti niti noktiće, koje podrežite i nalakirajte nekom lijepom ljetnom bojom.

Kosa – pripazite na kosu. Kosa se može itekako oštetiti pod utjecajem jakih sunčevih zraka. Isto tako more, sol i vjetar mogu samo pridonijeti šteti i isušivanju. Zato se već sada opskrbite šamponima za jačanje kose, hrpom regeneratora i pakunga.

Što ponijeti na ljetovanje

Planirajte – Kažu da nije dobro planirati odmor jer u protivnom sve pođe kako ne treba. No na neke stvari ipak trebamo računati. Unaprijed se poštedite razmišljanja gdje ćete izaći, što morate obići, koje stvari ponijeti, koje ne smijete zaboraviti. Plan ne treba biti toliko ozbiljan da svako malo gledate u papir što ste propustili. Planirajte neobavezno.

Kupaći kostim
 – ili popularno badić. Obnovite svoju kolekciju kupaćih kostima te ovo ljeto imajte najizazovniji kostim na plaži ili na bazenu. Priuštite si jedan skuplji ili par različitih kostima pristupačnih cijena. Ne zaboravite se izdepilirati na kritičnim zonama, zablistajte na plaži u novom kostimu i ne sramite se ničega.

Cipele – Ljeti je prevruće da bi bili u tenisicama ili zatvorenim cipelama. Zato pospremite čizme, cipele i gojzerice duboko u ormar i izvadite japanke, rimljanke i sandalice na petu. Imajte na umu koje ćete nositi po danu, koje na plažu, na bazen, za večernji izlazak, za šetnju, za grad… No svakako pripremite i par tenisica za slučaj kiše.

Odjeća – Haljine, suknje, kratke hlačice… Što ponijeti? Najradije bi potrpali cijeli ormar u kovčeg jer mislite da će vam sve trebati! Opustite se. Napravite plan koliko dana planirate provesti na odmoru, te koja sve mjesta mislite obići i gdje ćete od napisanog najviše boraviti. Kupaćih kostima uzmite najmanje dva para, a donjeg rubljabarem 3 komada više nego ste planirali. Izbacite iz kovčega tešku odjeću poput jakni, dugih traperica i trenirki. Jedan par traperica sasvim je dovoljan, dok vam jakna uopće neće biti potrebna. No svakako ponesite kišobran.

Sunčane naočale i šeširi 
– Osim što čuvaju oči od jakih sunčanih zraka uvijek će poslužiti kao neizostavni ljetno-modni dodatak. Ukoliko ih još nemate, svakako ih nabavite. Neprimjetno skeniranje isklesanih muških tijela na plaži još je jedan od razloga zašto biste ih trebali posjedovati. Ukoliko niste fan sunčanih naočala uvijek možete nabaviti raskošni i zavodnički šešir. 

Za kraj...


Opustite se – 
Jeste li na odmoru ili niste? Udahnite svježi ljetni zrak i prepustite osjetila mirisu borovine, okusu voćnog sladoleda ili uživanju s najdražim osobama. Izbacite ljutnju, stres i gužvu iz glave. Započnite sa čitanjem kakvog popularnog laganog ljetnog štiva i ovaj odmor provedite kako i zaslužujete.

Kako tretirati opekotine od sunca?


Liječenje opekotina od sunca započinje prevencijom. Pravilna upotreba krema za sunčanje može pomoći pri zaštiti. Prije svega morate razlikovati mitove o zaštiti od sunca od samih činjenica. Opekotine nastaju uslijed UV zračenja, a ne sunčeve toplote, tako da ih možete dobiti usred zime i kada je hladno. Opekotine uništavaju našu kožu, koja inače kontroliše toplotu tijela, zadržava je ili oslobađa, zadržava tekućine, te nas štiti od raznih infekcija.
Ne zaboravite, ako imate značajnije opekotine bilo kojeg tipa, nemojte oklijevati i pozovite hitnu pomoć.
Kako se ponašati uslijed opekotina:
• Sklonite se sa sunca. Dalje izlaganje će samo pogoršati situaciju.
• Pogledajte da li imate male plikove. Pojava plikova obično znači da je koža u potpunosti oštećena te da su moguće komplikacije. Ako su plikovi koji su se pojavili na površine veličine jedne ruke ili abdomena obavezno se obratite doktoru.
• Istuširajte se hladnom vodom kako bi ublažili bol.
• Namažite se aloe vera kremom ili nekim drugim sredstvom za rashlađivanje. Ne koristiti butter kreme ili bilo koje ulje na opekotinama.
• Za ublažavanje boli možete koristi lijekove bez recepta kao što su Ibuprofen ili Paracetamol. Ako su potrebni jači analgetici tj. ublaživači boli obratite se doktoru.
Savjeti
• Opekotine mogu prouzrokovati  oticanje. Opekotina lica ili vrata može dovesti do oticanja koje čak otežava disanje. U tom slučaju odmah se obratite hitnoj službi.
• Opekotine koje u potpunosti prekrivaju ruku ili stopalo mogu dovesti do takvog otoka koji prekida krvotok. Ako oteknuti dio počinje da trni, plavi, postaje hladan istog momenta se obratite hitnoj službi.
• Tokom liječenja opekotina nosite široku odjeću, od prirodne svile ili laganog pamuka. Vještačke i teške tkanine će samo iziritirati kožu još više
• Previše sunca može prouzrokovati i bolest. Važno je da znate razlikovati i liječiti iscrpljenost uslijed sunca ili pak sunčani udar kod kojeg je jedan od simptoma vrtoglavica, mučnina, glavobolja itd.

Zastitite kozu od sunca !

Stručnjaci procjenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu. Zbog njega koža prerano stari, nastaju bore, proširene krvne žilice, pigmentne mrlje, zadebljanja rožnatog sloja. Ultraljubičaste zrake mogu aktivirati madeže, koji se mogu razviti u zloćudne tumore. Zbog svih negativnih strana sunca treba biti oprezan i paziti svoj najveći organ – kožu.

Sunčane naočale, šešir/kapa i kvalitetna krema
Provodite li puno vremena na plaži, ne izlazite bez sunčanih naočala, šešira i kvalitetne kreme s visokim zaštitnim faktorom. Čak i ako je zaštitno sredstvo vodootporno, nanesite ga svaki put nakon što izađete iz vode.


Voće i povrće ublažit će opekline
Zaustavljanje upala i zacjeljivanje rana potiče voće i povrće bogato vitaminima. Prehranu obogatite i vitaminima C i E. Lubenica, banane, rajčica, odličan su izvor kalija. PABA - sastavni dio folne kiseline i član obitelji vitamina B-kompleksa također ima značajnu ulogu u zaštiti kože od djelovanja ultraljubičastog zračenja. Održava kožu glatkom i zdravom, odgađa stvaranje bora, ali i ublažava bolove od opeklina.

Pijte barem dvije litre tekućine dnevno
Zbog dehidracije ili gubitka tekućine i minerala znojenjem treba povećati unos tekućine. Trebalo bi popiti barem dvije litre tekućine dnevno i to najbolje mineralnu vodu. 

Ulje za sunčanje tek kad koža potamni
Ulje za sunčanje upotrebljavajte tek ako je isključena opasnost od opeklina, odnosno kada koža potamni, jer je njihov zaštitni faktor uglavnom nizak. Nanosite ih štedljivo kako se koža ne bi začepila. 

Koži vratite vlagu i obnovite oštećene stanice
Budući da sunce, vjetar, morska voda i topla klima, isušuju kožu, slabe njen zaštitni hidrolipidni sloj i intracelularni cement, njega nakon sunčanja treba biti obogaćena preparatima koji će dehidriranoj koži vratiti vlagu i pomoći joj da obnovi oštećene stanice.

Izbjegavajte parfeme
Pri sunčanju izbjegavajte kolonjske vode, parfemi, parfimirani rupčići za osvježenje, šminka, puder..

utorak, 19. lipnja 2012.

Ljetni šeširi

Nephodan modni dodatak je svakako šešir, koji poput sunčanih naočara, najprije ima ulogu da zaštiti od sunca. Ovo ljeto pruža bezbroj mogućnosti pri izboru šešira, od dezena i veličina, pa do oblika i ukrasa na njima.